Wat is kurkuma?

De voordelen van

Kurkuma

De wortel van de kurkumaplant (Curcuma longa) wordt in Indië al eeuwenlang gebruikt omwille van zijn heilzame werking. Het wordt ook wel Indische saffraan of geelwortel genoemd. De wortel van de kurkumaplant bevat een groep bestanddelen die “curcuminoïden” worden genoemd en waarvan curcumine de belangrijkste is.

Het is één van de best beschreven moleculen waarvoor talrijke studies bestaan. Kurkuma-extract staat bekend als een anti-oxidant, dat weefsels en cellen helpt beschermen tegen oxidatieve stress. Kurkuma ondersteunt tegelijkertijd de werking van de gewrichten en zorgt voor het behoud van de beweeglijkheid.

Dexsil heeft een aantal producten die kurkuma in vloeibare vorm bevatten zoals de Dexsil Curcuflex en de Dexsil Curcuflex capsules.

Het nadeel van een gewoon kurkuma-extract is dat de actieve stoffen door de zeer lage biobeschikbaarheid maar moeilijk opgenomen worden in het bloed, waardoor veel positieve effecten verloren gaan. De laatste jaren zijn echter vloeibare, verbeterde extracten ontwikkeld met een veel hogere biobeschikbaarheid waarbij de curcumine ingekapseld wordt. Dit verhoogt de opneembaarheid van curcumine zodat er een optimaal effect mogelijk is.