Wat is Silicium?

De voordelen van

Silicium

Silicium is het tweede grootste bestanddeel van de aardkorst (27% in gewicht) net na zuurstof en voor aluminium. Het is 1 van de 12 belangrijkste elementen van de elementaire samenstelling van de organismen. Ons lichaam bevat 7g silicium, ongeveer 2 keer zoveel als ijzer. Het spreekt dus voor zich dat het belang van dit mineraal niet onderschat kan worden.

Silicium, ook wel kiezelzuur genoemd, is één van de belangrijkste – maar helaas minder gekende – oligo-elementen in ons lichaam. Het komt voor in heel wat organen, in onze huid, haren en nagels. Silicium is onderdeel van de structuur van collageen dat instaat voor de stevigheid en elasticiteit van onze huid.

Het bevindt zich ook in bouwstenen van het kraakbeen dat zorgt voor het goed en soepel functioneren van onze gewrichten. Door de verbinding met collageen, elastine, keratine en proteoglycanen (waaronder hyaluronzuur) draagt silicium bij aan de bouw van alle bindweefsels van ons lichaam. Silicium heeft dan ook een rechtstreekse positieve invloed op de mobiliteit van ons lichaam en – bij uitbreiding – onze levenskwaliteit.

Ontdek onze Dexsil producten met silicium waaronder Dexsil Forte en Dexsil Original


Naarmate we ouder worden daalt de hoeveelheid silicium in ons lichaam stelselmatig. Enerzijds omdat de opname van silicium vermindert met de jaren – minder dan 20mg/dag t.o.v. 20 tot 50mg/dag. Anderzijds omdat er te weinig silicium in onze moderne voeding zit. Daarom is het absoluut aan te raden om onze silicium-reserve op peil te houden.

Silicium mag dan wel veelvuldig in de natuur voorkomen – het zit in mineralen zoals zand, kwarts en graniet -, ons lichaam kan deze vormen van silicium niet absorberen. Silicium polymeriseert spontaan, waardoor het minder oplosbaar wordt en daardoor moeilijk door ons organisme kan opgenomen worden.

Enkel de organische vorm (van nature aanwezig in planten zoals brandnetel) kan in ons lichaam geabsorbeerd worden. Via een speciaal procedé, bio-activatie genoemd, kan silicium gestabiliseerd worden waardoor het makkelijker wordt opgenomen door ons lichaam. Het exclusieve “bio-activatie”-proces dat op de silicium-moleculen wordt toegepast, verhindert de polymerisatie en maakt het silicium perfect opneembaar.