Wat is Silicium?

De voordelen van silicium

Silicium

Vanwaar komt silicium?

90% van de aardkorst bestaat uit silicium, in combinatie met zuurstof. Silicium bevindt er zich onder de vorm van gesteentes en zand. Niet alleen komt silicium voor in de natuur, maar ook in de bouwstenen van de verschillende bindweefsels in ons lichaam (bv. onze huid, spieren, kraakbeen).

Silicium in de natuur

Silicium komt dus voor in de natuur, maar niet als een zuiver element. De micro-organismen in de bomen lossen de silicium-rijke gesteentes op en zetten deze om in een oplossing waardoor planten en mensen het silicium kunnen opnemen. Dit wordt ook wel organisch silicium genoemd.

Silicium in ons lichaam

Je wordt geboren met 7 g silicium, maar na je 21e vermindert zowel de hoeveelheid silicium, als de hoeveelheid collageen. Tegenwoordig krijgen we 10x minder silicium binnen dan vroeger door o.a. het toegenomen gebruik van chemicaliën in de landbouw die ervoor zorgt dat het organisch silicium minder makkelijk opgenomen wordt door de natuur. Het is dus nodig om silicium op een andere manier aan te vullen.

Hoe kunnen we silicium aanvullen?

Silicium kunnen we uit voeding halen. Het zit bijvoorbeeld in de buitenkant van granen, de schil van groenten en fruit, orgaanvlees en water, maar helaas is dit in onvoldoende hoeveelheid.  Het kan dus nuttig zijn om een supplement van silicium op te nemen vanaf de leeftijd van 35 jaar. Er zijn bovendien verschillende vormen van silicium, maar ons lichaam neemtdeze niet zo makkelijk op. De verschillende moleculen worden heel snel door het lichaam afgebroken. Dexsil heeft een unieke vloeibare formule die “bio-geactiveerd” is, wat wilt zeggen dat deze heel goed opgenomen wordt door het lichaam. Hierdoor krijg je met Dexsil zeer snelle resultaten. Na 1 fles zien gebruikers al merkbaar resultaat, wat enorm motiverend is voor de patiënt.

Wat doet silicium nu precies?

Silicium zorgt voor de structuur, stevigheid en elasticiteit van ons collageen. Collageen is de bouwsteen van al onze bindweefsels, o.a. van onze botten, spieren en huid. Silicium zorgt dus op zijn beurt voor een soepel lichaam aangezien het ons collageen versterkt. Als je gaat trainen zorgt silicium ervoor dat je je flexibeler gaat voelen en sneller herstelt. Daarnaast helpt het bijvoorbeeld ook om je huid soepel te houden en je haar gezond te houden.

Ben je overtuigd van de voordelen van silicium?

Ontdek dan onze Dexsil Forte en Dexsil Original, dit zijn de Dexsil-producten die silicium in vloeibare vorm bevatten.


Naarmate we ouder worden daalt de hoeveelheid silicium in ons lichaam stelselmatig. Enerzijds omdat de opname van silicium vermindert met de jaren – minder dan 20mg/dag t.o.v. 20 tot 50mg/dag. Anderzijds omdat er te weinig silicium in onze moderne voeding zit. Daarom is het absoluut aan te raden om onze silicium-reserve op peil te houden.

Silicium mag dan wel veelvuldig in de natuur voorkomen – het zit in mineralen zoals zand, kwarts en graniet -, ons lichaam kan deze vormen van silicium niet absorberen. Silicium polymeriseert spontaan, waardoor het minder oplosbaar wordt en daardoor moeilijk door ons organisme kan opgenomen worden.

Enkel de organische vorm (van nature aanwezig in planten zoals brandnetel) kan in ons lichaam geabsorbeerd worden. Via een speciaal procedé, bio-activatie genoemd, kan silicium gestabiliseerd worden waardoor het makkelijker wordt opgenomen door ons lichaam. Het exclusieve “bio-activatie”-proces dat op de silicium-moleculen wordt toegepast, verhindert de polymerisatie en maakt het silicium perfect opneembaar.